11-10-10

VRT-journaal niet 'linkser' dan Het Nieuws op vtm

Het VRT-journaal en 'Het Nieuws' op vtm verschillen nauwelijks als het gaat over de hoeveelheid media-aandacht die VRT-Nieuws.jpegze aan een bepaalde politieke partij schenken. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Antwerpen en Leuven. Dat weerlegt meteen de kritiek als zou het VRT-journaal vooral "linkse" politici naar voor schuiven.

Televisiezenders krijgen vaak het verwijt dat ze hun aandacht niet "eerlijk" verdelen over de verschillende partijen. Onderzoekers hebben nu voor de periode 2003-2009 in kaart gebracht hoeveel welke politicus en welke partij aan bod komt in de Vlaamse nieuwsuitzendingen. Ze deden dat aan de hand van het Elektronisch Nieuwsarchief (ENA), HetNieuws.jpegdat sinds 2003 alle Vlaamse nieuwsuitzendingen van 19 uur archiveert.
 
Uit de studie blijkt dat vooral de traditionele partijen, CD&V, sp.a en Open Vld, aan bod kwamen. Dat hoeft ook niet te verbazen, aangezien deze drie partijen tijdens de onderzochte periode (meestal) deel uitmaakten van een of meerdere regeringen. Het federale niveau krijgt nog steeds meer aandacht dan het Vlaamse niveau.

Hoe hoger de functie van een politicus, hoe meer spreektijd hij krijgt in de televisiejournaals.

De commentaren zijn gesloten.