13-10-10

Düsseldorf gaststad voor Eurovisie Songfestival

Dat het Songfestival volgend jaar richting Duitsland gaat wisten we natuurlijk al lang, maar bleef de vraag welke stad het jaarlijkse muziekfestijn mag organiseren.

Lena Meyer-Landrut.pngNa een eindeloze selectieprocedure en veel geruchten is uiteindelijk beslissing gevallen. Geen rook zonder vuur want Düsseldorf werd reeds vaker genoemd als grote kanshebber en kreeg dus toch de eer toegewezen. De hoofstad Berlijn valt dus naast de prijzen.

De locatie voor het komende Songfestival wordt de Fortuna Düsseldorf Arena, die normaal een capaciteit heeft voor 54.400 mensen. Aangezien het podium en de technische voorzieningen behoorlijk wat ruimte in beslag nemen, zal er nog plaats zijn voor 24.000 toeschouwers die de drie live shows (10, 12 en 14 mei 2011) en sommige generale repetities zullen kunnen bijwonen. De repetities zullen waarschijnlijk al starten op zondag 1 mei. De Arena bevindt zich op minder dan 5 kilometer van de luchthaven en van het centrum van de stad.

Vier steden waren nog in de running om het Songfestival 2011 te organiseren: Berlijn, Hamburg, Hannover en Düsseldorf wordt de gaststad voor ESF 2011.jpgDüsseldorf. De laatse maanden had elke stad een buitengewone inspanning geleverd om het gast televisiestation NDR en de EBU de best mogelijke omstandigheden te bieden om een onvergetelijk evenement te organiseren in mei 2011. Net zoals bij het festival zelf kon er maar één winnaar zijn. Na een gedetailleerde analyse van de vier steden moesten een aantal praktische uitdagingen worden aangegaan. Nadat deze uitdagingen waren volbracht kon de officiële beslissing onmiddellijk worden medegedeeld.

Berlin, Hamburg en Hannover hadden erg verbeeldingrijke en uitgebreide kandidaturen. Alle steden werkten hard en met veel toeweiding om het Songfestival te ontvangen en hiervoor is er ook een oprecht woord van dank gekomen vanwege het NDR team aan de verliezers .

Directeur Generaal van de NDR, Lutz Marmor:"Düsseldorf twelve points - de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen biedt de beste voorwaarden voor het Songfestival. Ik feliciteer Düsseldorf hartelijk en bedank even hartelijk de andere drie steden voor hun enthoesiaste deelname en aantrekkelijke concepten".

Hoofd Entertainment van de ARD, Thomas Schreiber: "Düsseldorf heeft voornamelijk gescoord met de Arena en de omgeving. Meer dan 24.000 toeschouwers kunnen beide halve finales, de finale en ook de generale repetities bijwonen. Het was belangrijk voor ons dat de meest bevolkte EU lidstaat aan zoveel mogelijk Duitse fans, maar ook aan fans uit de buurlanden, de kans kan bieden om dit evenement live bij te wonen. Als deel van het stedelijk Rijn/Ruhr gebied heeft Düsseldorf een grote aantrekkingskracht die zelfs tot in Nederland en België reikt."

Vele media en liefhebbers van het Songfestival vroegen zich af waarom het zo lang heeft geduurd vooraleer de gaststad werd aangeduid.

"Voor het eerst in jaren hadden we de luxe van een uitgebreide keuze. In de meeste landen heeft alleen de hoofdstad een locatie, hotelcapaciteit en technische infrastructuur om een evenement als het Songfestival te kunnen organiseren. In Duitsland zijn er meerdere steden die voldoen aan die voorwaarden. Een eerlijke gunningsprocedure liet het gast televisiestation NDR toe om de ideale omstandigheden te vinden voor het organiseren van het Songfestival in Duitsland, wat ook in eenieders belang is," aldus Sietse Bakker, Manager Communications & PR van het Songfestival.

Tickets voor het Songfestival 2011 zullen waarschijnlijk beschikbbaar zijn in de late herfst. De juiste datum zal tijdig meegedeeld worden.

570px-ESC_2011_Germany_svg.png

De commentaren zijn gesloten.