30-11-10

VRT start proefuitzendingen met gesproken ondertiteling

De VRT is gestart met een proefproject waarbij bij anderstalige programma's gesproken ondertiteling wordt aangeboden. Niet alleen voor blinden of slechtzienden, maar ook voor senioren is deze service een manier om de programma's beter te kunnen volgen.

De eindgebruiker kan de gesproken ondertiteling ontvangen via een apart toestel. De VRT biedt het signaal gratis aan zodat alle ontwikkelaars van ontvangsttoestellen ermee aan de slag kunnen.

Met deze proefuitzendingen wil de VRT extra inspanningen leveren om de programma's zo toegankelijk mogelijk te maken. In de huidige beheersovereenkomst is immers afgesproken dat de omroep zou bestuderen in welke mate de tv-programma's op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk gemaakt kunnen worden voor slechtzienden.

Dankzij deze technologie zijn de meeste VRT-programma’s met ondertitels toegankelijk voor slechtzienden. Er is nog een uitzondering: de technologie werkt niet als ondertitels "ingebrand" worden in het beeld. Dat is het geval bij "Het journaal", "Terzake" en sportuitzendingen, omwille van hun specifieke werkingsprocessen. VRT bekijkt of en hoe dit nog bijgestuurd kan worden.

VRT.Gebouw.jpg

 

De commentaren zijn gesloten.